Wżer na szkle płyty indukcyjnej lub elektrycznej
Problem
- Po skończonym gotowaniu, na płycie pojawił się wżer/wgłębienie.
- Odprysk ceramiki
Dotyczy
- Płyty indukcyjne
- Płyty elektryczne
Rozwiązanie
Aby uniknąć powstawania wżerów na płycie, konieczne jest:
- Staranne przecieranie płyty oraz garnków po każdym gotowaniu.
- Sprawdzanie czy na garnku nie pojawiają się żadne uwypuklenia oraz plamy lub przypalenia.
- Wybieranie naczyń, przeznaczonych do użytku na płytach indukcyjnych.
UWAGA!
Funkcjonalność płyty nie ulega zmianie pomimo powstania wżeru. W dalszym ciągu można bezpiecznie korzystać z płyty
Przyczyna
Najczęstszą przyczyną powstawania wżerów na płycie jest niewłaściwa konserwacja. W przypadku, kiedy na płycie lub naczyniu znajdują się pozostałości po poprzednim gotowaniu, może dojść do sklejenia naczynia się z płytą. W momencie, kiedy płyta się nagrzewa - cukry, które znajdują się w jedzeniu, a które nie zostały usunięte z powierzchni płyty lub naczynia - rozpuszczają się, tworząc coś w rodzaju kleju. W taki sposób dochodzi do spojenia naczynia z płytą i w momencie podniesienia garnka, następuje wyrwanie kawałka ceramiki.
Drugą z najczęstszych przyczyn jest nierówne dno garnka lub powstałe na skutek niewłaściwego użytkowania uwypuklenie. W tym miejscu garnek mocniej naciska na płytę i kiedy dojdzie do jej nagrzania - może pojawić się uszkodzenie.
Trzecią częstą przyczyną powstawania tego typu uszkodzeń jest niewłaściwy dobór naczynia. Nigdy nie należy korzystać z naczyń, które nie mają oznaczeń świadczących o możliwości użytkowania ich na płycie indukcyjnej/elektrycznej
Jako producent nie zalecamy również korzystania z podkładek do płyt indukcyjnych.
Poniżej poglądowe zdjęcia wżeru:

