Wżer na szkle płyty indukcyjnej lub elektrycznej

Problem

  • Po skończonym gotowaniu, na płycie pojawił się wżer/wgłębienie.
  • Odprysk ceramiki

Dotyczy

  • Płyty indukcyjne
  • Płyty elektryczne

Rozwiązanie

Aby uniknąć powstawania wżerów na płycie, konieczne jest:

  1. Staranne przecieranie płyty oraz garnków po każdym gotowaniu.
  2. Sprawdzanie czy na garnku nie pojawiają się żadne uwypuklenia oraz plamy lub przypalenia.
  3. Wybieranie naczyń, przeznaczonych do użytku na płytach indukcyjnych.

UWAGA!
Funkcjonalność płyty nie ulega zmianie pomimo powstania wżeru. W dalszym ciągu można bezpiecznie korzystać z płyty

Przyczyna

Najczęstszą przyczyną powstawania wżerów na płycie jest niewłaściwa konserwacja. W przypadku, kiedy na płycie lub naczyniu znajdują się pozostałości po poprzednim gotowaniu, może dojść do sklejenia naczynia się z płytą. W momencie, kiedy płyta się nagrzewa - cukry, które znajdują się w jedzeniu, a które nie zostały usunięte z powierzchni płyty lub naczynia - rozpuszczają się, tworząc coś w rodzaju kleju. W taki sposób dochodzi do spojenia naczynia z płytą i w momencie podniesienia garnka, następuje wyrwanie kawałka ceramiki.

Drugą z najczęstszych przyczyn jest nierówne dno garnka lub powstałe na skutek niewłaściwego użytkowania uwypuklenie. W tym miejscu garnek mocniej naciska na płytę i kiedy dojdzie do jej nagrzania - może pojawić się uszkodzenie.

Trzecią częstą przyczyną powstawania tego typu uszkodzeń jest niewłaściwy dobór naczynia. Nigdy nie należy korzystać z naczyń, które nie mają oznaczeń świadczących o możliwości użytkowania ich na płycie indukcyjnej/elektrycznej

Jako producent nie zalecamy również korzystania z podkładek do płyt indukcyjnych.

Poniżej poglądowe zdjęcia wżeru:

Czy ten artykuł był pomocny?