Po pieczeniu z funkcją SousVide z piekarnika wylewa się woda
Problem
- Po pieczeniu z funkcją SousVide z piekarnika wylewa się woda
Dotyczy
- Piekarnik z funkcją SousVide
Rozwiązanie
Czyszczenie i suszenie po pieczeniu metodą Sous Vide
Gotowanie metodą Sous Vide w piekarniku parowym wiąże się z intensywnym użyciem pary wodnej, co skutkuje kondensacją i gromadzeniem się skroplin. Oto zalecane kroki czyszczenia i suszenia piekarnika po zakończonym cyklu:
- Bezpieczne otwarcie drzwi
Po zakończeniu pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika – najlepiej już na końcowym etapie pieczenia – aby zmniejszyć różnicę temperatur i ograniczyć gwałtowną kondensację. Dzięki temu unikniesz spływania wody na front zabudowy meblowej. - Opróżnienie komory
Wyjmij przygotowaną potrawę. Uważaj, by nie rozlać nadmiaru wody zgromadzonej w workach do Sous Vide. - Wytarcie wnętrza
Za pomocą miękkiej ściereczki lub gąbki dokładnie wytrzyj drzwi, komorę piekarnika oraz pojemnik na skropliny (tzw. pojemnik ociekowy) znajdujący się na dnie urządzenia. - Wysuszenie wnętrza
Pozostaw drzwi piekarnika otwarte do pełnego wyschnięcia. Dla przyspieszenia procesu możesz uruchomić program gorące powietrze w temperaturze 150 °C na około 10–15 minut.
Czym jest metoda Sous Vide?
Sous Vide to metoda gotowania próżniowego w niskiej, precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Składa się z trzech głównych etapów:
- Pakowanie żywności w worki do Sous Vide (zwykle moletowane), najlepiej przy użyciu pakowarki próżniowej.
- Gotowanie w kąpieli wodnej lub w piekarniku parowym z generatorem pary.
- Krótkie obsmażenie (opcjonalne) dla uzyskania koloru i tekstury.
Przyczyna
- Pieczenie z funkcją SousVide powoduje gromadzenie się wody w piekarniku, zjawisko to jest całkowicie normalne.