Gotowanie na parze — jak w pełni wykorzystać piekarnik parowy AEG

Rozwiązanie

Gotowanie na parze to jedna z najbardziej korzystnych technik przygotowywania posiłków. Zapewnia nie tylko doskonałe zachowanie smaku, żywych kolorów i składników odżywczych, ale jest również jednym z najdelikatniejszych i najbardziej wydajnych sposobów gotowania. Jedzenie nie jest wystawiane na działanie nadmiernego ciepła panującego na patelni, które może spowodować jego wyschnięcie lub spalenie, i nie jest wkładane do wrzącej wody, która może rozpuścić ważne witaminy i minerały. Rozkoszuj się smakowitymi i zdrowymi posiłkami, precyzyjnie przygotowanymi w Twoim piekarniku parowym AEG.

Na parze można ugotować prawie wszystko – warzywa, zboża, owoce morza, drób, mięso, chleb i ciasta – wszystkie korzystają z tej metody gotowania.

Jak gotować na parze

Wszystkie piekarniki parowe AEG zapewniają połączenie pary i suchego ciepła, oferując nieskończone możliwości gotowania. Możesz wybrać ręczne połączenie pary i suchego ogrzewania lub użyć funkcji Steamify®, jeśli jest dostępna w Twoim modelu piekarnika.

Zalecamy, aby piekarnik był zimny przed rozpoczęciem gotowania, aby w pełni wykorzystać gotowanie na parze. Ponadto, jeśli piekarnik jest gorący w momencie rozpoczęcia gotowania, należy pamiętać, że wytwarzająca się para nie będzie widoczna.

W piekarnikach parowych AEG dostępne są cztery poziomy pary. Twój piekarnik może mieć wszystkie te poziomy lub niektóre z nich.

Poziomy pary możliwe do ustawienia:

Funkcja Full Steam wykorzystuje ciągłą parę do zdrowego i aromatycznego jedzenia. Idealny do delikatnego gotowania składników, takich jak warzywa, ryż, kuskus i owoce morza (ryby, małże i krewetki)

Humidity High łączy gorące powietrze z parą. Właściwe ustawienie dla delikatnych potraw, takich jak kremy, placki, terriny i ryby

Humidity Medium łączy gorące powietrze z parą w celu delikatnego duszenia. Idealny do żeberek lub pieczonej ryby, a także do pieczenia chleba i słodkich ciast

Humidity Low łączy gorące powietrze z parą w celu uzyskania soczystych i chrupiących potraw. Idealny do mięsa, drobiu, ryb, zapiekanek, zapiekanek i pieczonych warzyw, a także do pieczenia ciast, muffinów i herbatników

Ustaw poziom pary ręcznie

1. Napełnij szufladę na wodę do maksymalnego poziomu, zgodnie ze wskaźnikiem
2. Wsuń szufladę na wodę z powrotem na miejsce
3. Przewiń menu, aby znaleźć ręczne funkcje pary
4. Wybierz żądaną ręczną funkcję pary
5. Ustaw temperaturę
6. Naciśnij START

Niech Steamify® ustawi poziom pary

Jeśli piekarnik jest wyposażony w funkcję Steamify®, automatycznie ustawia poziom pary na podstawie wybranej temperatury. Następnie dodaje odpowiednią ilość pary we właściwym czasie i w razie potrzeby łączy ją z suchym ciepłem.

Dowiedz się, jak gotować ze Steamify®.

Porady i wskazówki

  • Upewnij się, że piekarnik jest zimny, gdy zaczynasz gotować na parze, aby w pełni wykorzystać gotowanie na parze
  • Jeśli chcesz utrzymać ciepło żywności, nie musisz przykrywać jej folią, ponieważ wilgoć zapewnia taką samą ochronę
  • Podczas gotowania z ustawieniem pełnej pary zalecamy korzystanie z zestawu Deluxe Steam, który jest dostarczany z piekarnikami wyposażonymi w opcję pełnej pary

WAŻNY

  • W szufladzie na wodę należy używać wyłącznie zimnej wody z kranu. Nie używać wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie używaj innych płynów. Nie wlewaj łatwopalnych lub alkoholowych płynów do szuflady na wodę
  • Jeśli piekarnik jest gorący w momencie rozpoczęcia gotowania, wytwarzająca się para nie będzie widoczna
  • Opróżnij szufladę na wodę po zakończeniu gotowania
  • Resztki wody mogą skraplać się we wnęce. Po zakończeniu gotowania ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika. Gdy piekarnik jest zimny, wytrzyj komorę piekarnika miękką ściereczką
  • Od czasu do czasu otrzymasz powiadomienie o konieczności odkamieniania piekarnika parowego. Odwapnianie usuwa i zapobiega osadzaniu się kamienia w układzie parowym piekarnika, umożliwiając jego optymalne działanie.

Dowiedz się więcej o usuwaniu kamienia z piekarnika


Dowiedz się więcej o lub na 

Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. .

pieczeniu chleba i ciast na parze

jak podgrzać resztki za pomocą ustawienia Regeneracja pary.

Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj

Czy ten artykuł był pomocny?

Marki

  • Electrolux
  • Frigidaire
  • AEG
  • Zanussi

Notatki wewnętrzne

  • Ten artykuł jest częścią PP Content Project
  • Marka AEG
  • Dokonaj lokalnych poprawek we WSZYSTKICH wezwaniach do działania w kopii artykułu.