Gotowanie na parze — jak w pełni wykorzystać piekarnik parowy AEG
Rozwiązanie

Gotowanie na parze to jedna z najbardziej korzystnych technik przygotowywania posiłków. Zapewnia nie tylko doskonałe zachowanie smaku, żywych kolorów i składników odżywczych, ale jest również jednym z najdelikatniejszych i najbardziej wydajnych sposobów gotowania. Jedzenie nie jest wystawiane na działanie nadmiernego ciepła panującego na patelni, które może spowodować jego wyschnięcie lub spalenie, i nie jest wkładane do wrzącej wody, która może rozpuścić ważne witaminy i minerały. Rozkoszuj się smakowitymi i zdrowymi posiłkami, precyzyjnie przygotowanymi w Twoim piekarniku parowym AEG.
Na parze można ugotować prawie wszystko – warzywa, zboża, owoce morza, drób, mięso, chleb i ciasta – wszystkie korzystają z tej metody gotowania.
Jak gotować na parze
Wszystkie piekarniki parowe AEG zapewniają połączenie pary i suchego ciepła, oferując nieskończone możliwości gotowania. Możesz wybrać ręczne połączenie pary i suchego ogrzewania lub użyć funkcji Steamify®, jeśli jest dostępna w Twoim modelu piekarnika.
Zalecamy, aby piekarnik był zimny przed rozpoczęciem gotowania, aby w pełni wykorzystać gotowanie na parze. Ponadto, jeśli piekarnik jest gorący w momencie rozpoczęcia gotowania, należy pamiętać, że wytwarzająca się para nie będzie widoczna.
W piekarnikach parowych AEG dostępne są cztery poziomy pary. Twój piekarnik może mieć wszystkie te poziomy lub niektóre z nich.
Poziomy pary możliwe do ustawienia:
![]() | Funkcja Full Steam wykorzystuje ciągłą parę do zdrowego i aromatycznego jedzenia. Idealny do delikatnego gotowania składników, takich jak warzywa, ryż, kuskus i owoce morza (ryby, małże i krewetki) |
![]() | Humidity High łączy gorące powietrze z parą. Właściwe ustawienie dla delikatnych potraw, takich jak kremy, placki, terriny i ryby |
![]() | Humidity Medium łączy gorące powietrze z parą w celu delikatnego duszenia. Idealny do żeberek lub pieczonej ryby, a także do pieczenia chleba i słodkich ciast |
![]() | Humidity Low łączy gorące powietrze z parą w celu uzyskania soczystych i chrupiących potraw. Idealny do mięsa, drobiu, ryb, zapiekanek, zapiekanek i pieczonych warzyw, a także do pieczenia ciast, muffinów i herbatników |
Ustaw poziom pary ręcznie
1. Napełnij szufladę na wodę do maksymalnego poziomu, zgodnie ze wskaźnikiem
2. Wsuń szufladę na wodę z powrotem na miejsce
3. Przewiń menu, aby znaleźć ręczne funkcje pary
4. Wybierz żądaną ręczną funkcję pary
5. Ustaw temperaturę
6. Naciśnij START
Niech Steamify® ustawi poziom pary
Jeśli piekarnik jest wyposażony w funkcję Steamify®, automatycznie ustawia poziom pary na podstawie wybranej temperatury. Następnie dodaje odpowiednią ilość pary we właściwym czasie i w razie potrzeby łączy ją z suchym ciepłem.
Dowiedz się, jak gotować ze Steamify®.
Porady i wskazówki
- Upewnij się, że piekarnik jest zimny, gdy zaczynasz gotować na parze, aby w pełni wykorzystać gotowanie na parze
- Jeśli chcesz utrzymać ciepło żywności, nie musisz przykrywać jej folią, ponieważ wilgoć zapewnia taką samą ochronę
- Podczas gotowania z ustawieniem pełnej pary zalecamy korzystanie z zestawu Deluxe Steam, który jest dostarczany z piekarnikami wyposażonymi w opcję pełnej pary
WAŻNY
- W szufladzie na wodę należy używać wyłącznie zimnej wody z kranu. Nie używać wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie używaj innych płynów. Nie wlewaj łatwopalnych lub alkoholowych płynów do szuflady na wodę
- Jeśli piekarnik jest gorący w momencie rozpoczęcia gotowania, wytwarzająca się para nie będzie widoczna
- Opróżnij szufladę na wodę po zakończeniu gotowania
- Resztki wody mogą skraplać się we wnęce. Po zakończeniu gotowania ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika. Gdy piekarnik jest zimny, wytrzyj komorę piekarnika miękką ściereczką
- Od czasu do czasu otrzymasz powiadomienie o konieczności odkamieniania piekarnika parowego. Odwapnianie usuwa i zapobiega osadzaniu się kamienia w układzie parowym piekarnika, umożliwiając jego optymalne działanie.
Dowiedz się więcej o usuwaniu kamienia z piekarnika
Dowiedz się więcej o lub na
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. .
pieczeniu chleba i ciast na parze
jak podgrzać resztki za pomocą ustawienia Regeneracja pary.
Czy ten artykuł był pomocny?
Marki
- Electrolux
- Frigidaire
- AEG
- Zanussi
Notatki wewnętrzne
- Ten artykuł jest częścią PP Content Project
- Marka AEG
- Dokonaj lokalnych poprawek we WSZYSTKICH wezwaniach do działania w kopii artykułu.