Blachy/formy do pieczenia ulegają odkształceniu
Problem
- Odkształcone blachy/formy do pieczenia
Dotyczy
- Piekarnik do zabudowy
- Kuchenka wolnostojąca
Rozwiązanie
1. W rzadkich przypadkach blachy i formy do pieczenia mogą się odkształcić lub wygiąć podczas nagrzewania, a po schłodzeniu powrócić do pierwotnego kształtu.
2. Aby uniknąć wypaczenia lub odkształcenia blach i form do pieczenia, należy równo je rozmieszczać, używać odpowiednich kształtów do okrągłej pizzy lub podobnych potraw i umieszczać je na ruszcie.
Jeśli przepis wymaga wstępnego nagrzania piekarnika, należy jednak pamiętać o nagrzewaniu go bez blach do pieczenia, a także kontrolowaniu procesu pieczenia.
3. Aby uniknąć odkształcenia rozgrzanej blachy, nie należy wlewać do niej wody.
4. Wypaczone/odkształcone blachy lub formy do pieczenia można wymienić na nowe – dostępne w naszym .
Przyczyna
- Blachy mogą się odkształcić / ulec wypaczeniu, gdy są poddawane naprężeniom, działaniu skrajnie wysokiej/niskiej temperatury lub nierównomiernemu nagrzewaniu.
Czy ten artykuł był pomocny?
Powiązane artykuły
- Drzwi piekarnika nie zamykają się prawidłowo
- Jak ustawić zegar w piekarniku?
- Piekarnik wyświetla wskazanie SAFE lub symbol kłódki
- Czy można regulować głośność sygnałów dźwiękowych w piekarnikach?
- Funkcje w piekarniku - opis, zastosowanie
- Jak zdemontować szyby w drzwiach piekarników i kuchni wolnostojących?
- Książka kucharska do piekarników parowych
- Urządzenia z funkcją Wi-Fi - jaką konfigurację należy ustawić w oprogramowaniu routera?
- Odkamienianie piekarnika parowego AEG: jak go czyścić?
- Jak wyczyścić szybę piekarnika od środka?