Wskazówki dotyczące pieczenia w piekarniku
Kwestia
- Jak poprawić wyniki pieczenia w piekarniku?
Dotyczy
- piekarnik do zabudowy
- kuchenka wolnostojąca
Rozwiązanie
Wskazówki dotyczące pieczenia w piekarniku – jak uzyskać idealne wypieki?
Aby poprawić rezultaty pieczenia w piekarniku, warto zastosować kilka sprawdzonych zasad, które wpływają na równomierne pieczenie, chrupiącą skórkę chleba i optymalne wykorzystanie funkcji piekarnika.
Wstępne nagrzewanie piekarnika
W przypadku większości potraw zalecamy wstępne nagrzewanie piekarnika. Dzięki temu potrawy szybciej się ścinają i równomiernie się piec, a czas pieczenia jest lepiej kontrolowany.
Pieczenie chleba – bez nagrzewania
Jeśli korzystasz z programu do pieczenia chleba, umieść ciasto w zimnym piekarniku – funkcja została zaprojektowana tak, by zapewnić właściwe wyrastanie ciasta przed wypiekiem.
Jak poprawić jakość wypieków?
- Upewnij się, że papier do pieczenia nie wystaje poza blachę – blokuje to przepływ gorącego powietrza, co prowadzi do nierównomiernego pieczenia.
- W piekarnikach z termoobiegiem wypieki układaj w prostych rzędach – wentylator rozprowadza ciepło, a zbyt gęste ułożenie zakłóca cyrkulację.
- Jeśli skórka chleba jest zbyt twarda, sprawdź:
- Czy ciasto nie było zbyt zwarte.
- Czy temperatura piekarnika nie była za wysoka.
- Czy piekarnik nie był zbyt suchy.
Ulepszenia wyposażenia piekarnika
Niektóre modele piekarników Electrolux są wyposażone lub można je doposażyć w blachę do pieczenia Pro – jej perforowana powierzchnia poprawia cyrkulację powietrza, co skutkuje lepszym wypiekiem i chrupiącą skórką.