Jak korzystać z termosondy w piekarniku AEG?

Rozwiązanie

Termosonda to wygodny, wielofunkcyjny przyrząd do pomiaru temperatury potraw, który umożliwia śledzenie postępów procesu gotowania w czasie rzeczywistym. Dzięki niej możesz mieć pewność, że Twoje potrawy będą zawsze odpowiednio upieczone. Element ten znajdziesz w wybranych modelach piekarników AEG.

Czym jest termosonda i dlaczego warto z niej korzystać?

Termosonda, nazywana czasem sondą do żywności lub termometrem do mięsa, to zintegrowany czujnik temperatury, mierzący temperaturę wnętrza potrawy. Sprawdza się przy przyrządzaniu różnych potraw i jest idealnym wsparciem podczas przygotowywania takich produktów jak mięsa, ryby czy drób.

Kiedy używasz termosondy, możesz mieć pewność, że uzyskasz właściwą temperaturę wewnątrz potrawy – już więcej nie dopuścisz do jej zbytniego rozgotowania lub niedogotowania. Nie musisz się martwić o to ile czasu zajmie przygotowanie potrawy, ponieważ na podstawie temperatury jej wewnętrzna piekarnik określi jak długo danie powinno pozostać w komorze.

Jak korzystać z termosondy?

Podczas pieczenia z termosondą, ustawiasz dwie temperatury: temperaturę w komorze piekarniku i docelową temperaturę wnętrza potrawy.

1. Wbij termosondę w potrawę.

2. Podłącz termosondę do piekarnika. Upewnij się, że jej wtyczka jest całkowicie wetknięta w gniazdo.

  • W większości naszych modeli gniazdo termosondy znajduje się w prawym górnym rogu przedniej ramy komory i jest dostępne, tylko gdy drzwi piekarnika są otwarte.


3. Ustawić funkcję grzania i temperaturę piekarnika

5. Naciśnij START

6. Ustawiona temperatura wnętrza będzie monitorowana, a gdy zostanie osiągnięta, włączy się sygnał alarmowy

Porady i wskazówki

Termosondy możesz również używać wraz z funkcją AssistedCooking – zastosuj ją, gdy aplikacja lub piekarnik, wyposażony w funkcję AssistedCooking, zasugeruje Ci to rozwiązanie. Dzięki tej funkcjonalności możesz ustawić stopień wypieczenia dania, krwiste, średnio wysmażone lub dobrze wysmażone, w zależności od preferencji.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, włóż końcówkę termosondy w centralną lub najgrubszą część potrawy. Upewnij się, że co najmniej ¾ czujnika znajduje się w potrawie.

Zalecamy, aby przed rozpoczęciem gotowania, przygotowywana żywność osiągnęła temperaturę pokojową. Termosonda nie będzie prawidłowo odczytywać wartości temperatury, jeśli jedzenie będzie zbyt zimne lub nie zostanie całkowicie rozmrożone.

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o AssistedCooking.

Ostrzeżenia

  • Używaj wyłącznie dostarczonej z piekarnikiem termosondy lub oryginalnych akcesoriów zamiennych.
  • Pamiętaj o pozostawieniu odstępu kilku centymetrów pomiędzy elementami grzałek a przewodem termosondy, aby zapobiec jego zniszczeniu przez nadmierne ciepło.
  • Uważaj, aby się nie poparzyć podczas wkładania termosondy do nagrzanego piekarnika.
  • Zawsze wyjmuj termosondę z komory piekarnika po jej użyciu. Uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ zarówno termosonda, jak i piekarnik będą gorące.
  • Nie używaj termosondy podczas przygotowywania potraw płynnych.


Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. .

Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj

Teraz, gdy wiesz, jak korzystać z czujnika żywności, możesz chcieć dowiedzieć się więcej o swoim piekarniku.

Kliknij tutaj, aby zapoznać się z funkcjami piekarnika i symbolami.

Czy ten artykuł był pomocny?

Znajdź instrukcję obsługi

Znajdź rozwiązanie swojego problemu lub pobierz instrukcję obsługi urządzenia.

Znajdź instrukcję

Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.

Do sklepu internetowego

Zarejestruj urządzenia

Zarejestruj swoje urządzenia w Myaeg i znajdź wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu.

Zarejestruj produkt