Jak dłużej zachować świeżość warzyw

Rozwiązanie

Sezonowe owoce i warzywa są pyszne, ale utrzymanie ich w świeżości może być wyzwaniem

Jak zachować świeżość szparagów?

Nie dopuszczaj do wyschnięcia szparagów. Pozostaw gumową opaskę na wiązce i odetnij ok, 2,5 cm dolnych końców. Umieść szparagi pionowo w szklance napełnionej wodą do wysokości 2,5-5 cm i szczelnie przykryj foliową torebką. Dzięki temu zachowają jędrność nawet do 7 dni.

Jak zachować świeżość awokado?

Awokado bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, ponieważ niska temperatura zatrzymuje proces jego dojrzewania. Zaczekaj, aż awokado dojrzeje w temperaturze pokojowej, a następnie umieść je w lodówce. Spieszysz się? Umieść awokado w papierowej torbie, aby przyspieszyć proces jego dojrzewania.

Jak utrzymać świeżość brokułów?

Brokuły to rośliny zimnolubne i wymagające dużo wilgoci, dlatego należy przechowywać je w szufladzie na warzywa w lodówce, ustawiając wysoki poziom wilgotności. Nie należy przechowywać ich z owocami, ponieważ wydzielają etylen, który powoduje psucie się owoców.

Jak zachować świeżość sałaty?

Sałatkę również najlepiej jest przechowywać w szufladzie na warzywa lodówki przy ustawieniu wysokiej wilgotności - dotyczy to wszystkich zielonych warzyw liściastych. Jeśli szuflada nie ma funkcji regulacji wilgotności, należy umyć sałatę, zawinąć ją w ręcznik papierowy i zamknąć w szczelnym pojemniku.

Jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności

Nie wiesz jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności w szufladzie na warzywa? Jest pewna prosta zasada. Produkty, które mają tendencję do gnicia, wymagają niskiej wilgotności, a te które wysychają - wysokiej. Należy osobno przechowywać owoce, ponieważ wytwarzają etylen (rodzaj gazu), który powoduje psucie się warzyw.

Czy ten artykuł był pomocny?

Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia.

Napisz recenzję