Bezpieczna pasteryzacja w piekarnikach - wskazówki
Problem
- Prawidłowa pasteryzacja słoików w piekarniku
- Pasteryzowanie przetworów w piekarniku
- Wekowanie w piekarniku
Dotyczy
- Piekarniki
Rozwiązanie
Przy korzystaniu z funkcji pasteryzacji w piekarniku, zaleca się używanie pierwszego poziomu pieczenia od dołu. Ważne jest, aby słoiki do pasteryzowania miały jednakowe rozmiary. Napełnij słoiki do tego samego poziomu i zamknij je solidnie. Upewnij się, że słoiki ułożone na blasze nie stykają się ze sobą. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność w piekarniku, zaleca się wlać około pół litra wody na blachę. Pamiętaj, że zalecana temperatura podczas pasteryzacji nie powinna przekraczać 100°C. Po zakończeniu pasteryzacji, uchyl drzwiczki piekarnika, aby słoiki mogły się wystudzić. Nigdy nie wyciągaj gorących słoików bezpośrednio z piekarnika.
Czy ten artykuł był pomocny?
Powiązane artykuły
- Wentylator chłodzący piekarnika pracuje bez przerwy
- Piekarnik nie dopieka od dołu - test
- Instrukcja montażu prowadnic teleskopowych
- Jak użyć piekarnika do wyrastania ciasta drożdżowego?
- Książka kucharska do piekarników parowych
- Po pieczeniu z funkcją SousVide z piekarnika wylewa się woda
- Urządzenia z funkcją Wi-Fi - jaką konfigurację należy ustawić w oprogramowaniu routera?
- Skroplona para wodna / woda / wilgoć gromadzi się w komorze piekarnika i między szybami w drzwiach
- Jak wyczyścić szybę piekarnika od środka?
- Piekarnik wyświetla wskazanie SAFE lub symbol kłódki